Telefonlar, Elektrikler, cihazlar biranda susabilir Alanya! Antalya!

Telefonlar, Elektrikler, cihazlar biranda susabilir Alanya! Antalya!
Güneş'ten kopan dev plazma topunun Dünya'ya çarpması bekleniyor. ABD'li yetkililer, bu manyetik fırtınanın bazı bölgelerde aurora oluşumuna ve elektrik kesintilerine neden olabileceğini belirtti. Antalya ve Alanya için ise...

Güneş'ten kopan dev plazma topu Dünya'ya doğru hızla ilerliyor ve bu durumun Antalya ve Alanya gibi bölgelerde önemli etkilere yol açabileceği bildirildi. ABD'li yetkililer bu sabah itibarıyla Dünya'yı vuracak olan jeomanyetik fırtınanın kutuplara yakın bölgelerde auroralar oluşturabileceğini ve bazı bölgelerde elektrik kesintilerine neden olabileceğini açıkladılar.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre Güneş'ten fırlayan dev plazma topu yani bir koronel kütle ejeksiyonu saatte 4 milyon kilometre hızla Dünya'ya doğru ilerliyor.

Bu jeomanyetik fırtınanın özellikle kutuplara yakın bölgelerde güçlü etkiler yaratabileceği ve aurora adı verilen ışık olaylarını tetikleyebileceği belirtiliyor. Fırtına sadece kutuplara yakın yerlerle sınırlı kalmayacak; Antalya ve Alanya gibi Türkiye’nin bazı bölgelerinde de etkisini gösterebilir.

Yetkililer Antalya ve Alanya'da elektrik kesintisi riskinin ciddi olduğunu belirtiyor. Daha önce benzer fırtınaların İsveç ve Güney Afrika gibi ülkelerde geniş çaplı elektrik kesintilerine neden olduğu biliniyor. Bu fırtına Türkiye’de de benzer sonuçlar doğurabilir. Elektrik şebekelerinde büyük aksamalar ve kesintiler yaşanabilir. Bu manyetik fırtınanın yalnızca elektrik hatlarını değil aynı zamanda uydu sistemlerini de etkileyebileceği vurgulanıyor.

Dünya yörüngesindeki 5 binden fazla uydu fırtınanın manyetik etkisiyle yavaşlayabilir ve yörüngelerinden sapabilir. Bu durum özellikle GPS sistemlerinde büyük sorunlara yol açabilir. Yolculuk yapanların ve GPS tabanlı sistemler kullananların bu duruma karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Öte yandan bu fırtınanın en görkemli etkisi ise auroralar olacak. Normalde kutup bölgelerinde görülen bu doğa olayı Antalya ve Alanya gibi bölgelerden de izlenebilecek. Uzmanlar bu ışık şölenini gözlemlemek isteyenlerin şehir ışıklarından uzak karanlık bölgelerde olmalarını öneriyor.

Alanya Medya / ÖZEL HABER