Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihi Yaklaşıyor: Muafiyetler ve Ödeme Yöntemleri

Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihi Yaklaşıyor: Muafiyetler ve Ödeme Yöntemleri
Emlak vergisi ödemeleri için belirlenen ilk taksit son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak belirlendi. Vergiden muaf tutulan kesimler arasında çalışmayan emekliler, ev hanımları, işsizler ve bazı diğer gruplar yer alıyor. Vergi ödemesi gereken kişilerin ödeme süresi ise ay sonuna kadar devam ediyor.

Ödeme Süreci ve Detaylar

Emlak vergisi ödemeleri için belirlenen ilk taksit son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarihe kadar ödemelerin tamamlanması gerekiyor. Vergiden muaf tutulan kesimler arasında çalışmayan emekliler, ev hanımları, işsizler ve bazı diğer gruplar yer alıyor. Ancak, vergi ödemesi gereken kişilerin ödeme süresi ay sonuna kadar devam ediyor.

Hesaplama Detayları

Emlak vergisi değerlerinin hesaplanmasında metrekare birim değerleri, takdir komisyonlarınca belirleniyor. Yıllık vergi değerleri, yeniden değerleme oranlarına göre belirleniyor ve her yıl artış yaşanabiliyor. Verginin tahakkukunda esas alınacak değerler büyükşehir ve diğer iller için farklılık gösteriyor.

Kimler Muaf Tutulacak?

Vergiden muaf tutulan kesimler arasında en fazla brüt 200 metrekareye sahip olanlar, hiç geliri olmayan ev hanımları, işsizler, SGK’dan emekli aylığı alanlar ve onların dul ve yetimleri yer alıyor. Bu muafiyetten yararlanmak için belirli şartların sağlanması gerekiyor.

EYT’lilerin Durumu

Çalışmayan EYT’lilerin ev sahipliği yaptığı konutlar için emlak vergisi muafiyeti bulunuyor. Ancak muafiyet, emekli olunan tarihi izleyen yıl itibariyle başlıyor. Geçen yıl emekli olanlar için muafiyet bu yıl başlarken, bu yıl emekli olanlar gelecek yıl itibariyle vergiden muaf olacaklar.

Emlak vergisi yılda iki eşit taksitte ödeniyor. İlk taksit bu ay sonuna kadar yatırılmalıdır. İkinci taksit ise Kasım ayında ödenmektedir.

Örnek Hesaplama

Örnek bir hesaplama ile verginin tahakkukunda esas alınacak değerler ve ödeme miktarlarına bakabiliriz:

Büyükşehir İçin

  • Meskenin 2024 yılı emlak vergi değeri: 1.227.000 TL
  • Ödenecek vergi: 2.699,40 TL
  • İlk taksit: 1.349,70 TL

Diğer İller İçin

  • Meskenin 2024 yılı emlak vergi değeri: 1.227.000 TL
  • Ödenecek vergi: 1.349,70 TL
  • İlk taksit: 674,85 TL

Emlak vergisi ödemelerinin bu detayları göz önünde bulundurularak yapılması önemlidir. Muafiyet durumları ve ödeme takvimine dikkat edilmesi vergi sürecinin sorunsuz geçmesini sağlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.